Съвети при избор на врати

Полезни съвети при избора на Интериорните врати

Изберете да инвестирате в интериорна врата от нашите колекции сега, ако се нуждаете от освежаване на домашното обзавеждане или желаете да осигурите уединение и да намалите нежеланите звуци в обкръжението си.

Ще подобрите вида на всеки дом, като изберете модел от нашите висококачествени врати. Те са изработени, за да паснат точно на вашите нужди и желания.

Вратите във всеки дом изискват специално внимание към детайла и специфичния стил, към който да се придържаме.

Красивата врата е една от необходимостите на модерния дом, която може да трансформира изцяло интериора. Често моделът на вратите бива неглижиран в цялостната визия за една стая, но истината е, че този елемент може да има огромно значение за крайния резултат. Особено когато купуваме жилища с вече инсталирани врати, ние сме свикнали да не им обръщаме голямо внимание.

Но интериорната врата е важна част от дома и заслужава да се отдели внимание при избора. Независимо дали изграждате от основи, ремоделирате или просто се опитвате да промените визията на една стая, подборът на интериорна врата е важна стъпка.

Трябва да се вземат в предвид стил, материал, дебелина, отвор и редица други компоненти, които да подсигурят идеален завършек на всяко пространство.

Стилове на интериорните врати
Стилът на интериорната врата, която избирате може да има огромно значение в цялостния дизайн на апартамента/къщата. Позволете си да експериментирате поне малко, за да придадете свеж и еклектичен вид на дома си, но в същото време се опитайте да запазите някои елементи координирани, така че да се усеща единство на дизайна в цялостния проект. Уверете се че обръщате внимание на големината и атмосферата на дадена стая. Масивните и орнаментирани врати могат да пренатоварят прекалено малки по размер стаи и да ги накарат да изглеждат още по-тесни, отколкото по-широки.

Посока на отваряне на вратата
Обикновено при изработване на врата по поръчка може да избирате между врата с отваряне от дясната страна или от лявата страна. Това ще определи къде са поставени пантите и дръжката и на коя страна ще се отваря и затваря вратата.

Страната, от която се намира дръжката, тогава когато отваряте вратата към себе си, определя това дали вратата е с лява или дясна дръжка. В най-добрият случай една врата никога не трябва да се отваря към коридор или антре, затова имайте това в предвид, когато решавате на къде да се отваря тя.

Рамкиране на вратата (каса)
Неправилното рамкиране на една врата може лесно да отнеме от стойността и външния вид на една красива и скъпо струваща врата.

Използването на евтини материали за рамкиране или по-лесни начини за конструкция, може да повреди вратата и може да създаде излишни разходи в бъдеще.

Постарайте се да спазвате инструкциите внимателно, ако решите да монтирате вратата сами, или наемете професионална помощ за рамкирането на нова интериорна врата.

Вратите могат да се закупят предварително прикачени или просто като парчета. Предварително прикачена врата идва монтирана в рамка с пантите си, закачени за касата на вратата. Вторият тип е обикновена врата, на която трябва да се инсталират панти и рамка, за да бъде окачена правилно.

Ниво на звука за вратите (звукоизолация)
Интериорните врати имат класи на пропускане на звук, които оценяват количеството звук, който се губи през вратата. Колкото по-висок е този клас, толкова по-малко звуци могат да преминават през вратата. Естествено това зависи най-много от материала, от който е направена вратата. Обикновено 25 е на долния край на тази скала, при което повечето нормални звуци и говор могат да бъдат чути, 40 е по средата, а всичко над 60 е изцяло шумоизолирано.
Интериорните врати променят изцяло облика на вашия дом и могат изцяло да създадат нова атмосфера. Важно е да изберете правилния тип интериорна врата, за да направите своя дом по-уютен и топъл.

Търсете врати, които блокират звука от другите стаи и отиват на мебелите.

Добра идея са вратите с прозорци или огледала, защото те превръщат малки пространства в по-широко изглеждащи и по-стилни от преди. Например банята може да се превърне в идеално място за отдих и спа, където да прекарвате свободно време, а гардеробната може да стане тиха зона за четене и уединение. Декоративните стъклени панели помагат за привличането и проникването на повече натурална слънчева светлина през стаите. Също допринасят към декора на дома.

Ако не се притеснявате от липсата на усамотение, то има много модерни варианти, включващи стъклени врати и плъзгащи се панели.

Друга тенденция в последните години е експериментирането със стилове при формата на вратата и нейната рамка. Можем да видим примери за интериорни врати с отличаващи се обли рамки и елегантни покрития, които придават доза чар към новия дом. Всичко това и още може да се постигне благодарение на правилния избор на врати.

Вижте какви са предимствата на вратите, които предлага Борман България.

Преди да изберете интериорни врати за дома си е нужна добра подготовка. Пазарът предлага огромно разнообразие от модели и материали, от които са направени вратите.
Основното, което трябва да знаете е, че този вид врати са предназначени най-вече за офис и жилищни помещения. Интериорните врати не могат да бъдат използвани като външни, т.е. от стълбището към входа на жилището или да бъдат поставени на други места, където влажността и температурните условия са неблагоприятни.

 

Покритие на интериорните врати

interior-door-palma-classenВ наши дни интериорните врати се произвеждат от материали с различни покрития по повърхността: PVC фолиа – предназначени са за стандартна употреба във всяко домакинство;

  • ламинатни – те се предлагат на достъпни цени, а повърхността им е промишлено заздравена, което позволява висока издръжливост на евентуални надрасквания. Тези врати се поддържат лесно, тъй като понасят почистващите препарати. Техните декори доближават естественото дърво. Покритието на този вид врати се запазва каквото е било и при закупуването им.

Масивът и фурнирите са значително по-скъпи, но са неустойчиви откъм цветове, защото с течение на времето природните материали променят цвета си. Причината за това е именно падащата върху тях светлина.

 

Цветове на интериорните врати

Основно правило при подбора на цвят за интериорната врата е той да съвпада с цвета на цялостния интериор на жилището. Особено важно е той да е в хармония с цвета на пода. Голяма част от клиентите допускат една и съща грешка, а именно да подберат цвета на вратите с този на прозорците, но те се намират далеч от вратите и в повечето случаи са покрити с щори или пердета.

Задължително е обаче вратите да подхождат на пода, тъй като неподходящото съчетание е лесно забележимо. Не е нужно на всяка цена да бъде постигнат максимално близък нюанс. Дори рядко може да се получи , а и не изглежда толкова добре. Най-доброто решение е между вратите и пода да има контраст, но да се запази еднаква или поне подобна структура на дървото.

 

Масивни (плътни) и стъклени интериорни врати

Безспорно масивните интериорни врати предлагат по-добра шумоизолация. Такива врати са подходящи за спални помещения, килери, бани, кухни, мазета и други.

Стъклените врати биха създали дискомфорт по отношение на светлината, когато е включено осветлението в коридора, например, но имат и своите плюсове. Тези врати оптически разширяват помещението и създават усещане за ефирност и простор.

Стъклените врати са подходящи за коридори и или всекидневни, а също така внасят допълнително светлина в помещенията.

Всички врати имат своите предимства и недостатъци, но за да сте напълно сигурни в избора си, препоръчително е да се посъветвате със специалисти в тази област, които да ви насочат към идеалната за вас интериорна врата.

 

Полезни съвети при избора на входна врата

Входната врата има особено важно значение за цялостния облик на едно жилище. Големите ремонти, които правим, до голяма степен са свързани със смяната на входната врата. Не може да се каже, че изборът й е лесен и е необходимо предварително да се съобразим с някои неща.
vhodna-vrata-bialaЗа някои хора е важно тя да се съчетава изцяло с интериорния дизайн на дома, а други предпочитат тази врата да се откроява и да изпъква. Независимо от това какви са вашите лични предпочитания трябва да обмислите вариантите много внимателно, тъй като входната врата не е просто част от жилището, а е първото нещо, което хората виждат, влизайки в дома ви и е обект на щателно оглеждане. Тази врата може да възприемете и като визитката на вашето жилище. До голяма степен тя трябва да подчертава и допълва характера на вашия дом.

Изборът на входна врата не се свежда единствено до добър външен вид. Друг особено важен фактор е и постоянното й подлагане на различни атмосферни влияния, защото това може да се окаже сериозна предпоставка за нейното преждевременно износване.

Най-предпочитани през годините са входните врати, които са изработени от дървени материали. Те допринасят за създаването на топлина и уют в дома. В наши дни не може да се отрече, че технологиите за производство на врати са напреднали наистина много и все по-предпочитани са металните врати, които също са достъпни за потребителите.

Пазарът предлага голям избор от покрития, видове материали, размери и други.

Разграничаването на материалите, от които са изработени вратите, вече не съществува. Не е задължително дървената врата, например, да бъде направена изцяло от дърво, а може и да е с метал вътре. По същия начин и металната врата може да бъде облицована с МДФ с ламинатно или естествено покритие. Видът на материала, от който е направена една врата, е определящ и за издръжливостта й, и за външния й вид, и за сигурността, и за нейната цена.

Изолационният материал, който е вложен във вратата е друг важен елемент. Голямо разнообразие съществува и по отношение на видовете материали, използващи се за звуко и топлоизолация. Най-често използваните са полистирен, вата и т.нар. „пчелна пита”.

Основна роля за сигурността на вратата имат и заключващите системи. Бравите също могат да бъдат различни видове – с пасивни шипове, с повече от две различни заключващи системи, с тристранно заключване, с резета и други допълнителни защити.
При всички положения входната врата трябва да отговаря на вашите изисквания и вкус, но винаги е по-добре да се обърнете към професионалисти в тази област, които да ви дадат най-добрите препоръки, за да направите перфектния избор за вас.

 

Входната врата за двора – монтаж, поддръжка и съвети при избора

Входната врата в двора…вечната ахилесова пета на всеки дом, притежаващ нещо повече от пространство в панелен блок. Тя трябва хем да е здрава, хем сигурна и издръжлива, пък ако може и красива – но всичко това на добра цена. Защо пък да няма пълно щастие?

Узнайте как да направите информиран и прецизен избор на входна врата за двора, как да я поддържате и къде да я намерите точно сега, в тази статия!

 

Изисквания към всяка входна врата, пребиваваща в двора

Разбира се, че долупосочените изисквания трябва да бъдат съобразени от производителите, а не от клиентите, но в днешно време на пазара може да бъдат намерени доста некачествени изработки. Ето защо очите ни винаги трябва да са отворени на 4 при покупката на такъв продукт – все пак врата не сменя всеки ден, месец и дори година.. а дори да не се наложи смяна – крадци дебнат навсякъде. И определено обожават лесните плячки. Не искате да сте от тях, нали?

  • Направена от издръжлив и здрав материал

Каквото и да си говорим – материалът не е най-важното нещо. Тук вече всичко зависи от производителя, тъй като всеки материал, подходящ за интериорна врата, е достатъчно добър и за такава, поставена навън. Опитваме се да кажем, че изработката и преработката е изключително важна, защото в 21 век са изобретени всякакви покрития и възможности за правене на един продукт все по-добър.

  • Сигурна не само в ключалката

Вратата няма да е необходима ако всеки може да я прескочи, нали? Ето защо трябва да изберете нещо, което идеално пасва на мястото. Естествено, че няма да купите по-ниска врата – надали ще правите конюшня. С това се опитваме да кажем, че ако мястото е твърде ниско и неиздръжлива на тежък товар, то трябва да се помисли и за по-обстойна преработка дори и на носещата стена. Това е необходима заради факта, че говорим за външно място.

  • Сложна ключалка

Като начало трябва да дефинираме така глупаво звучащото понятие „сложна ключалка“. Това означава, че:

  • Необходима Ви е качествена брава, по възможност секретна
  • Абсолютно задължително е ключалката да не стърчи – в тази ситуация крадците могат да отворят вратата с едно до две движения, просто избутвайки я по специфичен начин, известен основно за тях и ключарите
  • Разбира се – от неръждаем и добре преработен материал. Всички знаем как понякога се случва дори ключалката в апартамента да заяжда. Не можем да си представим ако сложим същата за външна употреба на условия като дъжд, сняг, силно слънце и т.н.

Монтажът. Избор на правилния човек.

Напълно ясно е, че дори най-добрият продукт може да бъде напълно окепазен от некачествен майстор. Ама къде да го търсим този „качествен“ майстор, който хем да разбира спецификата на продукта, хем да знае как да работи добре, да е професионалист и разбира се – след него да не трябва да правим основен ремонт, почистване с камион и прелакиране на чисто новата врата. Истината е, че ако от фирмата производител не са така любезни да предложат услуги по монтаж – бягайте далеч. С мръсна газ.

Тъй като ако нещо бъде объркано – знаете кого да търсите. В противен случай се получава едно прехвърляне на топката – Бай Иван от местното село никога няма да си признае, че е сгазил лука. Логично е след това и гаранцията да не важи при никакви условия. Ето защо написахме толкова много по тази точка.

 

Поддръжка на Вашата нова врата

Вечни неща няма. Неща, които сами могат да се поддържат – също. Точно поради тази причина не просто трябва да поддържаме вратата си, но и да знаем точно как да го правим. В противен случай сме като „Видяла жабата, че подковават коня и тя си вдигнала крака“. Това, което правят другите съвсем не винаги е правилно. Няма нужда да казваме, че инструкциите са за четене, тъй като този блог бива посещаван от интелигентни и интересуващите се от продукта, който получават хора, но не пречи да кажем една дума и за това.

В зависимост от материала се извършват различни дейности по поддръжка ежегодно или по-често. В това отношение дървото заема първото място по най-претенциозен материал за поддръжка – изисква се лакиране, почистване ежеседмично от натрупаното замърсяване. Интересен похват е използването на алкохол, разтворен във вода. Ефективно е, но трябва да се внимава поради ред причини.

Нека обобщим всичко казано до момента с една инфографика и да добавим някои интересни факти:

 

Разбира се ще получите допълнителни и дори по-ценни съвети от фирмата производител на вратата, тъй като всеки продукт има своите специфични нужди и това е нещо, което не трябва да бъде пренебрегвано. И нека дадем един последен съвет към Вас, нашите скъпи клиенти – входната врата е нещо, от което не трябва да се пести. Това е нашата сигурност и екстериор, които са необходими всеки ден.

Ние от Борман България, Ви пожелаваме успех с намирането, монтажа и поддръжката на Вашите нови врати!

Оценка за страницата
[Общо: 1 Оценка: 5]

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.