Как да боядисаме интериорните врати

Не винаги е необходимо да купувате нова интериорна врата, за да освежите обстановката в дома. Понякога е достатъчно да пребоядисаме старата врата и ефектът ще е поразяващ. Ето как най- лесно и безболезнено можете да се справите с тази задача.

Вероятно ще се изкушите да боядисате вратата както си виси на пантите. Разбира се, това е най- лесният и бърз начин, но дали резултатът ще ви удовлетвори?

За да постигнете качествено, гладко покритие е необходимо да свалите вратата от пантите и да отстраните всички закачени по нея неща- брави, панти и всякакви допълнения. Поставете вратата в хоризонтално положение на специални подпори. Така няма да се притеснявате, че може да капне боя или да се разтече. Добре е като боядисате едната страна, да изчакате достатъчно, за да изсъхне боята и тогава да обръщате на другата. Така ще сте сигурни, че няма да повредите вече боядисаната страна.

Почистете много старателно вратата преди да започнете с боядисването. Това е може би най- важната стъпка преди да пристъпите към боядисването. Никоя боя не може да остане задълго, ако е нанесена върху замърсена, омазнена повърхност. Почистете вратата със силен почистващ препарат, оставете след това повърхността да изсъхне напълно и тогава запълнете дупките и неравностите, които са се появили с времето.

Ако вратата се боядисва за пореден път, вероятно по-добрият вариант ще е да свалите вече старата боя, за да получите наистина гладко и съвършено ново покритие. Натрупването на слоеве боя може да причини налющване на новия слой скоро след нанасянето.  Най-бързият начин да се премахне боята е с остра стъргалка от неръждаема стомана.

Попълнете всички дупки и неравности, защото боята няма да успее да се справи сама. Използвайте специална шпакловаща смес. За по-дълбоки дупки да се използва пълнител от две части или епоксидна смола.

Идва реда на грунда, който ще направи боята по- трайна и добре прилепнала по повърхността на вратата.

След първото минаване с боя и изсъхване, проверете за наличието на неравности, прашинки, полепнали по боята и мехурчета. Минете набързо с шкурка по дефектните участъци, почистете с влажен парцал от прах и минете още веднъж с боя.

Най- добрият начин да избегнете следите от четката върху боята, е да използвате валяк. Така боята ще се нанесе равномерно и гладко, бе з видими следи.

Трудно може да се определи кога боята ще е напълно изсъхнала. Дори и на пипане да изглежда напълно суха и твърда, когато се сложи на място и се затвори, много често се оказва залепена и всичките ни усилия отиват напразно, защото при отварянето се поврежда залепналата част. За да избегнете този проблем, след като закачите вратата на пантите, сложете стопер, който да предпазва вратата от затваряне. След няколко дена боята ще е напълно изсъхнала и вратата ще се затваря и отваря безпроблемно.

Оценка за страницата
[Общо: 1 Оценка: 5]

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.